”Slike i prilike” najbolja knjiga nefikcijske proze u 2018. godini

Slike i prilike najbolja knjiga nefikcijske proze u 2018. godini

Drago nam je što možemo da obavestimo naše čitaoce da je nagrada za najbolju knjigu nefikcijske proze, koju dodeljuje Dom kulture Studentski grad, pripala Ivanu Čoloviću za knjigu Slike i prilike. Redom kojim su se ukazivale. To je prva knjiga u seriji Memo, koju Biblioteka XX vek objavljuje u saradnji sa grupom Škart.

Iz obrazloženja žirija (Ana Stišović Milovanović, Svetislav Basara, Tomislav Brlek):

“Kao i uvek do sada, Čolović započinje kao etnolog, ali takođe kao i uvek ranije taj pojam shvata u najširem smislu, što mu omogućava da pod slikama iz naslova piše o čitavom rasponu vizualnog izraza, od platna, fotografije i crteža, preko ilustracije, karikature i skulpture, do dizajna knjiga, logotipa i grafita, uključujući i reprodukcije Rasinovog portreta na novčanici od 50 franaka i reklamne kampanje za parfem Markiz de Sad. Autori u čijim delima Čolović nalazi inspiraciju za koncizne eseje takođe se kreću od anonimnih grafitera do najvećih imena istorije umetnosti; ima ih naših i stranih, starih kao i novih majstora. Bez obzira na tu heterogenost, kao i bez obzira da li je reč o ličnim prijateljima, pa i rođenom bratu, Čolović svima pristupa jednako nepristrasno i u svima nalazi podstrek za dalekosežne uvide o kulturi i istoriji.

Kao što ga takav pristup dovodi do na prvi pogled neočekivanih spojeva i otkrića, pa tako traži i nalazi erotiku na groblju ili kontemplaciju na deponiju, razliku u ponavljanju ili budućnost u prošlosti, tako se i u samom odabranom izrazu ogledaju mnogi elementi koje sadrži.“  (30. septembar 2019)

 

slike_prilike_colovic_nagrada

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored novčanog iznosa, nagradu čini i skulptura Dragana Ve Ignjatovića (1968- 2008).