Razgovor o knjizi Novi život partizanskih pesama

BIBLIOTEKA XX VEK  i CENTAR ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU pozivaju vas na predstavljanje knjige

 Ana Hofman

NOVI ŽIVOT PARTIZANSKIH PESAMA

Biblioteka XX vek, 2016

                        U razgovoru o knjizi učestvuju: Ana Hofman, autorka knjige, Olga Dimitrijević, dramska spisateljica, Teofil Pančić, novinski pisac, Miško Šuvaković, teoretičar umetnosti. Moderator: Ivan Čolović, izdavač.

            Obnovljene i nove partizanske pesme izvode: Hleb Teatar (pesme iz predstave “Doček”), članovi hora Proba, članovi Ujedinjenih horova (UHO) i solistkinja Zoe Gudović. Muzička koordinacija: Škart.

Mesto: CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Vreme: sreda 25. maj u 20 h

 

Ana_HofmanAna Hofman (1976) je naučna saradnica na Institutu za kulturalne studije i studije sećanja Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti u Ljubljani i docentkinja na Fakultetu za humanistiku Univerziteta u Novoj Gorici. Područja njenog naučnog interesovanja obuhvataju muzičke prakse u socijalizmu i postsocijalizmu, muziku i politike roda, muziku i kulturno sećanje te etnomuzikološke naučne prakse u neoliberalizmu (sve sa fokusom na Jugoslaviju).

„Partizanske pesme su dugo bile utišane kao ideologizovani zvuk čiju su društvenu angažovanost usmeravale partijske elite Nakon raspada Jugoslavije, antifašističko nasleđe postalo je simboličko breme na leđima „novih građana”, i kao takvo izopšteno je iz referentnog okvira zvaničnih politika sećanja u postjugoslovenskim nacionalnim državama. Njegov revolucionarni, društveno angažovani i emancipatorski značaj je nakon 1991. godine bio minimalizovan i neutralizovan. Revizionistički procesi u novim državama, bivšim jugoslovenskim republikama, izjednačili su pojmove antifašizma, socijalizma, komunizma i totalitarizma, a partizanske pesme su kao „zvučna propaganda totalitarnog režima” morale biti udaljene od naših ušnih membrana. Sada one, presvučene u novo ruho, dobijaju nove živote“. (Iz Predgovora)

***

Stranica na sajtu Centra za kulturnu dekontaminaciju sa informacijama i fotografijama sa promocije:
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Ana Hofman: Novi život partizanskih pesama / Biblioteka XX vek | CZKd.
Video snimak: CZKD Centar za kulturnu dekontaminaciju, ”Promocije knjige Ane Hofman: Novi život partizanskih pesama / Biblioteka XX vek”, 31. 5. 2016, Youtube, <https://www.youtube.com/watch?v=NvH3KX4P4y0> (31. 5. 2016)