Odlomak iz knjige Sve te oči

Poštovani čitaoci i saradnici Biblioteke XX vek,

Pripremamo za štampu nekoliko novih knjiga, ali ćemo ih objaviti tak kad se prilike normalizuju, kad se završi vanredno stanje.  U međuvremenu, stavljamo vam na raspolaganje i predlažemo da pročitate odlomke iz knjiga koje čekaju da budu objavljene. Danas je to jedno poglavlje iz knjige Dana Podjeda Sve te oči. Zašto se sve češće posmatramo i izlažemo pogledima. (prevod sa slovenačkog Marije Mitrović).

Vaša Biblioteka XX vek

* * * * * * * * * * * * * *

Antropolog Dan Podjed je istraživač u Institutu za slovenačku etnologiju Naučnoistraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Od 2010. do 2018. godine bio je rukovodilac Mreže za primenjenu antropologiju Evropskog udruženja socijalnih antropologa (EASA). Na njegovu inicijativu i pod njegovim rukovodstvom Mreža od 2013. godine organizuje međunarodne simpozijume pod naslovom “Zašto su svetu potrebni antropolozi” (Why the World Needs Anthropologists). U centru njegovog naučnog interesovanja su problemi odnosa između ljudi i savremene tehnologije.

IV POGLED IZ MREŽE
(Gugl vas gleda, Digitalni tok svesti, Društveni i svetski um, Tuđi životi, Egalitarno denunciranje, Društveno razvrstavanje, Svetlo s druge strane prozora)

Sve_te_Oci_C