Razgovor o knjizi Druga Rusija

Promocija zbornika « Druga Rusija »  (preveo s ruskog Zorislav Paunković, izdanje Biblioteke XX vek, 2015) biće održana u sredu 2. marta, s početkom u 19 h u Ustanovi kulture “Parobrod” (Kapetan Mišina 6a, Beograd). Pored urednika knjige, Milana Subotića, višeg naučnog saradnika u Institutu za evropske studije u Beogradu, na promociji će govoriti istoričarka Latinka Perović i Dejan Ilić, kuilturolog i urednik izdavačke kuće “Fabrika knjiga”. Razgovor će moderirati Katarina Lazić, urednica u Parobrodu.

Zbornik donosi radove desetoro istaknutih istraživača društva, politike i kulture savremene Rusije: Olga Malinova, Maksim Kantor, Maihail Suslov, Nikolaj Koposov, Igor Torbakov, Aleksandar Etkind, Ilja Kalinin, Aleksej Miler, Igor Zeveljov, Boris Dubin, Sergej Medvedev.

 ”S obzirom na jednostranu recepciju ruske teorijske i ideološke scene u Srbiji, radovi sadržani u ovom zborniku su izabrani sa ciljem da predstave jednu drugačiju Rusiju, tj. da dokumentuju načine mišljenja i teorijske pristupe koji su alternativni kako u odnosu na vladajući ideološki diskurs u Rusiji, tako i u odnosu na njegove ovdašnje reprodukcije” (M. Subotić ).

ms_drugarusija_C

 Milan Subotić (1956) je viši naučni saradnik u Institutu za evropske studije u Beogradu. Bavi se istorijom ideja, studijama nacionalizma, političkim teorijama, a posebno istraživanjem ruske intelektualne i političke tradicije. Objavio je knjige: Sricanje slobode. Studije o počecima srpske liberalne misli (1992); Tumači ruske ideje (2001); Put Rusije: evroazijsko stanovište (2004); Na drugi pogled. Prilog studijama nacionalizma (2007); Solženjicin. Anđeo istorije (2007); Ruske teme: mesijanstvo, inteligencija, nacija (2013).

 “U domaćoj javnosti preovlađuju predstave o Rusiji kao jednoobraznom, homogenom entitetu sa večnom i lako shvatljivom „suštinom“. Potreba da se problematizuju takve predstave u kojima se gubi iz vida kompleksnost ruske političke, kulturne i intelektualne istorije i savremenosti bila je jedan od osnovnih podsticaja za nastanak ovog zbornika radova. S obzirom na jednostranu recepciju ruske teorijske i ideološke scene u Srbiji, radovi sadržani u ovom zborniku su izabrani sa ciljem da predstave jednu drugačiju Rusiju, tj. da dokumentuju načine mišljenja i teorijske pristupe koji su alternativni kako u odnosu na vladajući ideološki diskurs u Rusiji, tako i u odnosu na njegove ovdašnje reprodukcije”. (M. Subotić)

M. Stojanović, ”Zbornik “Druga Rusija – kritička misao u savremenoj Rusiji” predstavljen u UK “Parobrod. Latinka Perović: Rusija je i mentalno prisutna u Srbiji”, u: Danas, (3. III 2016).