Poslednjih desetak dana na nekoliko mesta, u nekoliko medija, predstavljena je knjiga Ranka Bugarskog Govorite li zajednički?

Poslednjih desetak dana na nekoliko mesta, u nekoliko medija, predstavljena je knjiga Ranka Bugarskog Govorite li zajednički? Kako je nastala i kako je primljena Deklaracija o zajedničkom jeziku.

Poziv na otpor nacionalizmima

U crnogorskom listu Vijesti, u broju od 5. maja 2018, knjigu je prikazala Ranka Glušica, lingvistkinja koja je učestvovala u pripremama Deklaracije o zajedničkom jeziku. U zaključku prikaza, Glušica piše: „Knjiga o Deklaraciji o zajedničkom jeziku nastala je prema riječima autora iz njegove želje da se jedna velika i vrijedna inicijativa i akcija velikog broja posvećenih ljudi, kakva god bila njena sudbina, predstavi i u koricama jedne knjige i ostane trajno zabilježena. Tako je Deklaracija dobila svoji prvu knjigu: objektivnu, preciznu i naučno utemeljenu, knjigu o dokumentu koji predstavlja glas razuma u balkanskom mraku malih nacionalizmom opterećenih zajednica i jezičkih politika“. Ceo tekst

U četvrtak 10. maja knjiga je promovisana na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. O njoj su govorile profesorke ovog fakulteta Vera Vasić i Gordana Lalić Krstin. Istom prilikom, predstavljen je i broj 10 časopisa na engleskom jeziku Belgrade English Language & Literature Studies (Belgrade BELLS), u celini posvećen Ranku Bugarskom, u čast njegovog 85. rođendana. O ovom svečanom broju BELLS-a govorila je njegova urednica prof. Katarina Rasulić, posle čega  je prof. Bugarski u okviru prigodnog intervjua odgovarao na pitanja prof. Tvrtka Prćića, pred velikim brojem prisutnih kolega i studenata.

U izveštaju o ovoj tribini, koji je objavila novinska agencija BETA, istaknuto je mišljenje Ranka Bugarskog da je bitna „svest da govorimo zajednički jezik i to je nešto što nam donosi velike prednosti koje se guraju u zapećak i ne koriste se iz političkih razloga”.

Na sajtu Deutsche Welle, u redakcijama na srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku, u ponedeljak 11. maja objavljen je intervju sa Rankom Bugarskim (s njim je razgovarla Una Sabljaković). Naslov intervjua: Četiri jezika stvorila je politika a ne nauka.

Knjiga je promovisana 17. maja na Filološkom fakultetu u Niksicu. O knjizi je, pored autora, govorilila i prof. Rajka Glušica, a razgovor sa publikom moderirala je Ksenija Rakočević. Plakat

U sarajevskom listi Oslobođenje, u broju od 17. maja, objavljen je intervju sa Rankom Bugarskim pod naslovom „Deklaracija nastavlja da živi i stiče nove pristalice“ . Sa Bugarskim je razgovarala Maja Abadžija.

 

Ranko Bugarski_Niksic_17052018m