Promocija novih knjiga Biblioteke XX vek u Sarajevu

Izdanja kultne biblioteke “XX vek” promovisana su u petak u Kamernom teatru 55, u organizaciji PEN Centra BiH. Riječ je o knjigama: “Balkan – teror kulture”, Ivana Čolovića, “Raspad Jugoslavije na filmu” ,Pavla Levija i “Filigranski pločnici” Muharema Bazdulja. O knjigama su govorili Hatidža Dizdarević, Nebojša Jovanović i Teofil Pančić. Knjiga Ivana Čolovića “Balkan -teror kulture”, kako je rekla Dizdarević, je kritički esej u kojem autor govori o etnonacionalnim mitovima.

Ivan Čolović ovom prilikom je prepričao esej koji se ne nalazi u knjizi, a koji govori o ruskom piscu Limonovu (poznatom između ostalog po slikanju s Karadžićem pored minobacača za vrijeme opsade Sarajeva). Čolović je podsjetio da je Limonov svojevremeno pisao o Kišu na osnovu etničke pripadnosti, te usporedio taj napad s napdom na Sarajevo. Kako je rekao Čolović oba napada za osnovu imaju etničke, rasističke kriterije.

Knjiga Pavla Levija, kako je rekao Nebojša Jovanović, je, kad je riječ o tumačenju jugoslovenskog filma na zapadu uvela neke novine. Kako je Jovanović rekao ova knjiga govori i o tome da ni umjetnost pa ni film nisu oslobođeni ideološkog. “Filigranski pločnici”, Muharema Bazdulja knjiga su izabranih kolumni ovog autora.

Teofil Pančić je istakao da su kolumne Muharema Bazdulja primjer dobrog pisanja ovog žanra, kojeg možda ima i previše u novinama u zadnje vrijeme. “Bazduljeve kolumne primjer su kako pisati i o banalnim stvarima, a ne raditi to na banalan način”, rekao je Pančić, dodavši da je Bazduljev motiv za pisanje kolumni vjerovatno estetičke prirode, tj. da on reaguje kao čitalac. Biblioteka “XX vek” osnovana je još 1971. godine. I, kako je rekao Ivan Čolović, osnivač ove vrijedne edicije okuplja oko sebe saradnike, autore, čitaoce koji žele imati svoj prostor slobode.

FENA, 11 April, 2009.