Prikaz knjige “Zid je mrtav, živeli zidovi” u Kikindskim novinama

Mića Vujičić

Od raspada do nostalgije

Kikindske novine

subota, 23 januar 2010

 

 

Zbornik koji je uredio Ivan Čolović definisan je u podnaslovu kao knjiga o padu Berlinskog zida i o raspadu Jugoslavije. S tim u vezi, svakako je i rečenica iz predgovora priređivača koji napominje kako je u većini objavljenih priloga istovremeno reč o više tema. Odnosno o nekoliko aspekata jedne teme, „što je u skladu sa intelektualnim profilom njihovih pisaca, koji se po pravilu ne daju bez ostatka razvrstati u akademski definisane struke. S druge strane, među ovim radovima skoro da nema nijednog čiji se autor bavi samo jednim segmentom razdoblja o kome zbornik govori (1989-2009), nego se oni slobodno kreću s kraja na kraj tog vremena, ponekad praveći izlete i u stariju jugoslovensku i evropsku istoriju”.

S obzirom na to koliko su složene bile okolnosti u poslednje dve decenije, priređivač i urednik kultne biblioteke XX vek, podelio je tekstove u četiri grupe, oslanjajući se na tri glavne faze razvoja događaja na bivšem jugoslovenskom prostoru. U prvom delu smešteni su tekstovi u kojima je reč o vremenu formulisanja nacionalizama na prostoru bivše SFRJ. Dok drugi deo ima naslov „Rat i nedovršeni raspad Jugoslavije”, treći postavlja pitanje: „Ka postnacionalizmu?”, a u četvrtom („Nostalgija”) centralna tema je sećanje na Jugoslaviju.

Prolog za knjigu „Zid je mrtav, živeli zidovi” putopis je iz pera pisca Vladimira Arsenijevića u kome piše o skorašnjoj poseti Berlinu, sa sećanjima na Berlin iz 1989. Pored Arsenijevića, knjigu Ivana Čolovića čiji esej otvara prvo poglavlje, čine tekstovi Nenada Stefanova, Katarine Luketić, Vojina Dimitrijevića, Sabrine P. Ramet, Uga Vlaisavljeića, Žana-Arnoa Deransa, Ksavije Bugarela, Žarka Paića, Ildiko Erdei, Mikloša Biroa, Svetlane Slapšak, Vjekoslava Perice, Miroslave Malešević, kao i Erika Gordija i Mitje Velikonje.