Milan Vlajčić o Sajmu Biblioteke XX vek

Sajam „Dvadesetog veka”

Prošao 55. sajam knjiga u Beogradu. S velikim odjekom, zasluženo. Ali bio je istovremeno još jedan sajam knjiga, koji mediji nisu hteli da primete. Treći sajam biblioteke „Dvadeseti vek” održan je u vreme velikog sajma, u sredu, 27. oktobra, od 19 časova do ponoći, u Paviljonu Veljković.

Osnivač, urednik i vlasnik najstarije biblioteke teorijskih, esejističkih knjiga i mešanih žanrova Ivan Čolović izložio je šest novih knjiga uz starije naslove (zasad se stiglo nadomak dvestote knjige), došlo je nekoliko stotina značajnih ljudi, od Latinke Perović, Mirjane Miočinović i Nebojše Popova do studenata kojima ništa dobro ne promiče. Nije bilo velikih govorancija, autori novih knjiga Ranko Bugarski, Miljenko Jergović, Teofil Pančić, Muharem Bazdulj potpisivali su svoje knjige (kupljene, naravno), veliki metež, baš kao na vašaru.

Razlog ovom okupljanju je jednostavan: Čolović je izračunao da cena iznajmljenog štanda na velikom sajmu jede objavljivanje dveju novih knjiga. Biblioteka ima stalnu distribuciju zahvaljujući kući „Krug” (vlasnik Đorđe Stojanović), prodaja dobro ide za knjige koje obuhvataju Edgara Morena, Edvarda Saida, Mariju Todorovu, Milku Ivić, neke doživljavaju obnovljena izdanja. Biblioteka je pokrenuta 1971, a posle nestanka „Sazvežđa” (Nolit) i „Zodijaka” („Vuk Karadžić”) nema premca.

Po tradiciji, svaka kupljena knjiga nosila je te večeri broj za tombolu (nagrade su bile knjige, naravno). A brojeve je izvlačila Paskal Delpeš, direktorka Francuskog kulturnog centra. Porodica Čolović je služila sendviče i kuvano vino, sve džabaske. Kakav je to Beograd!